Vertrouwen in de trein smelt weg

Volgens Cuylaerts ondermijnt dit soort situaties het vertrouwen in het openbaar vervoer. “Wat voor signaal geef je aan reizigers als de NMBS treinen zonder airco inzet, haltes overslaat en ritten schrapt? Natuurlijk haken mensen dan af. Wie zit weg te smelten op de trein, kiest opnieuw voor de wagen. Terwijl we in het openbaredienstcontract net als doel hebben om 30 procent meer reizigers aan te trekken tegen 2032. Hoe valt dat nog uit te leggen?”

Cuylaerts waarschuwt dat dergelijke ervaringen reizigers blijvend afschrikken. “De trein moet een betrouwbaar alternatief zijn. Maar voor veel mensen staat deze zomer vooral gelijk aan overvolle wagons, afgeschafte ritten en frustratie. Dat is niet hoe je mensen overtuigt om de trein te nemen.”

Nieuwe treinen blijven uit

Alsof onze treinen nog niet oud genoeg zijn, is ook de bestelling van nieuwe exemplaren opnieuw uitgesteld. Vorige week kwam het dossier opnieuw op tafel bij de NMBS, maar de Raad van Bestuur legde het stil. De voorkeur zou alweer uitgaan naar het Spaanse CAF, ondanks eerdere kritiek en een schorsend arrest van de Raad van State.

Volgens Cuylaerts dreigt Alstom, met vestigingen in Brugge en Charleroi, uit beeld te verdwijnen. “En dat net op een moment waarop de nood aan nieuw materieel groot is en duizenden jobs op het spel staan. In eigen land werken vandaag heel wat mensen in de spoorindustrie. Die industriële kennis en werkgelegenheid mogen we niet zomaar laten verdwijnen.”

Niet binnen tien jaar, maar nu

De boodschap van Cuylaerts is dan ook duidelijk: “De hittegolven zullen niet stoppen. Wat we nodig hebben is modern en betrouwbaar materieel. Niet binnen tien jaar, maar nu. Deze investering moet het comfort van de reiziger verbeteren én kansen creëren voor onze eigen industrie.